top  
de basis voor een gezonde vijver  
line decor
  Terug naar de Startpagina  ::  
line decor
   
 
Het plantenfilter en skimmer
 

 

Naast het driekamerfilter heeft mijn vijver ook een plantenfilter. Dit plantenfilter heeft een inhoud van ca 200 liter. Een plantenfilter heeft in een vijver een belangrijke functie. Zeker wanneer er, zoals in mijn vijver, niet al te veel planten staan.

Planten zijn van enorm belang in een vijver, zeker een vijver met een behoorlijke visbezetting. Vissen eten en ademen en deponeren ontlasting in het water waardoor ammoniak ontstaat, bacteriën in de vijver, en met name in het filter, zetten dit ammonium om in nitriet, weer andere bacteriën zetten dit nitriet om in nitraat, dat vervolgens weer als voeding dient voor de planten. Helaas vormt dit nitraat ook voeding voor algen en die willen we niet in de vijver. Door de grote opname van voedingsstoffen in een plantenfilter blijft er weinig meer over voor de algen en blijft de vijver dus helder.

Belangrijk is te weten dat ammoniak en nitriet voor de vissen zeer ongezond zijn en zelfs, indien de concentratie hoog genoeg is of de duur van het verblijf in deze giftige stoffen lang genoeg is, dodelijk zijn. We moeten dus zorgen dat deze stoffen goed in ons systeem worden afgebroken. In een vijver welke groot genoeg is en waarin zich voldoende planten bevinden zullen voldoende bacteriën aanwezig zijn om deze stoffen af te breken, er is voldoende ruimte voor bacteriën om zich ergens te vestigen, de planten leveren voldoende zuurstof voor de bacteriën zodat deze hun werk goed kunnen doen. Op diverse websites is tot in detail te lezen hoe een plantenfilter precies werkt. Een hele duidelijke uitleg vindt u hier

Mijn plantenfilter werkt als volgt. Onder de bak staat een 4500 liter pomp, die het water via de skimmer aanzuigt en in de bak brengt via een lange pvc buis die over de hele breedte onderin de bak ligt. Deze buis is voorzien van een heleboel 10 mm gaatjes die het water gelijkmatig over de bak verdelen. Op deze manier stroomt het water van onderaf langs de wortels van alle planten in de bak. De planten staan in substraat. Bovenop afgedekt met een laag grote zeekeien.

In de bak staan Lissen, Siergrassen, Zeggesoorten ,Dwergholpijp en Dwergrus. via de waterval stroomt het water weer in de vijver. Behalve dat een plantenfilter dus een belangrijke functie vervult in de afbraak van schadelijke stoffen en in de bestrijding van zweefalgen, is een plantenfilter ook een sierlijk element in de vijver. In mijn geval trekt het ook nog eens vele insecten en vogels aan die in de waterloop een fris bad nemen. Let op de spetters op het hardsteen rond de waterval.

Een probleem voor veel vijvers is dat er nogal wat vuil in terecht komt. In ons winderige landje waait er van alles in de vijver. Met name in voor en najaar valt er nogal wat blad in de vijver. Veel vijverliefhebbers scheppen 's avonds het ingewaaide blad met een netje eruit. Vaak wordt er ook een net over de vijver gespannen. In mijn geval werkt dat niet omdat er in de tuin en de tuinen om ons heen veel bomen staan met kleine blaadjes, zoals Acacia's en fruitbomen. In het voorjaar geven die mooie bloesems maar als dat gaat uitvallen lijkt het wel of het sneeuwt. Dat drijvend vuil is niet alleen lelijk, maar als je het er niet snel uithaalt, zinkt het naar de bodem en gaat daar liggen rotten. Dat geeft veel verontreiniging. Deze verontreiniging maakt dat er veel voedingsstoffen in het water terecht komen waar de algen dan weer dankbaar voor zijn.

Een oplossing voor dit probleem is het aanbrengen van een Skimmer. Een skimmer zuigt het water aan, net onder de oppervlakte. Hierdoor wordt alleen drijvend vuil richting de Skimmeropening gezogen en opgevangen in een mandje. Een skimmer wordt meestal in de wand van de vijver ingebouwd. Met de aanleg van de vijver heb ik hier geen rekening mee gehouden. Om een grote verbouwing te voorkomen heb ik gekozen voor een losse skimmer. Dit is een zuiltje dat je precies op water hoogte kunt instellen. Zo dat de opening net onder water komt. Doordat er een telescopische drijver op zit worden schommelingen in waterniveau automatisch opgevangen. Een skimmer sluit je aan op een pomp. In mijn geval heb ik hem aangesloten op de pomp van het plantenfliter en de waterval.

Hier is in schema het systeem te zien van het plantenfilter en de skimmer

klik op de tekening voor een grotere weergave.

Terug naar de filterpagina <<<<

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Terug naar de filterpagina <<<<