grondsoorten

 

Start geschiedenis stijlvormen buiten bonsai binnen bonsai grondsoorten gereedschappen

Over grondsoorten welke we gebruiken voor de bonsai wil ik kort zijn, er zijn zoveel verschillende mengsels te bedenken die allemaal goed kunnen voldoen voor één type boom. Dit heeft onder andere al te maken met het feit van hoeveel water we geven. Ook van invloed is de standplaats van de boom in de natuur, die soms door ruimte gebrek in de tuin niet na te bootsen is. Het is daarom dat ik op deze pagina volsta met te schrijven welke soorten voor mij  in welke verhouding het beste voldoen na jaren van experimenteren met allerlei soorten.

Akadama: dit is een kleikorrel met een hoog vochtopnemend vermogen, het voordeel van deze korrel is dat hij eenmaal verzadigd geen water meer op kan nemen en het teveel aan vocht door de afvoergaten in de pot naar buiten vloeit. Dit komt doordat dit een harde korrel is met een vaste vorm.Als in de zomervakantie er water gegeven wordt door de oppas met de groene vingers kan je gerust zeggen; geef de bomen net zoveel water totdat het onder de pot uitloopt. De plant kan je immers door de eigenschappen van de akadama niet verzuipen. Zonder akadama zou dit niet het geval zijn en zou dit veel water geven wortelrot tot gevolg kunnen hebben. De akadama is verkrijgbaar in twee vormen de harde korrel, deze is dubbel gebakken en de zachte korrel, deze is enkel gebakken Deze laatste verliest dan ook sneller zijn vorm om over te gaan in een soort kleisubstantie. Ikzelf gebruik alleen de harde vorm, welke ik na aankoop in drie korrelgrootte uitzeef, en gebruik al naar gelang de grootte van de bonsai of de schaal.

Kiriyu: dit is een kalkhoudende grondsoort ook in een vaste korrel. Kiriyu word ook wel rode aarde genoemd.

Fuji zand : dit is een soort lavasplit welke bijgemengd wordt met akadama en kiriyu voor boomsoorten die graag iets vochtiger staan bijvoorbeeld; bamboe soorten en esdoorns.

Kanuma : dit is een beige korrel met een hoge zuurgraad uitstekend geschikt voor Satsuki azalea's.

Voor mijn bomen maak ik de volgende mengsels;

Loofbomen; 70% akadama en 30% kiriyu, voor vochtminnende bomen 65% akadama en 20% kiriyu aangevuld met 15% fuji zand.

Naaldbomen; 50% akadama met 50% kiriyu. Hier geen fuji zand bijmengen omdat de naaldbomen redelijk droge grond verlangen.

Azalea's; 100% kanuma

In het verlengde van de grondsoorten kunnen we de bemesting plaatsen. De bomen die ik verzorg worden gemest in hun groeiseizoen met biogold mestkorrels wat een organische meststof is in een vaste vorm totdat hij zijn werking verliest, dan valt hij uiteen. Het voordeel van deze meststof is dat het geleidelijk door de plant bij het water geven opgenomen wordt zonder kans op verbranding. Het nadeel is dat het buitenshuis gebruikt moet worden vanwege de sterke geur die het afgeeft.

 

                              <<vorige pagina                      volgende pagina>>