Industrieel Blus Systeem (IBS)

 

Ŗ Terug naar hoofdmenu

Ŗ Terug naar Nieuws

 

Algemeen

In navolging van de Gezamenlijke Brandweer die het IndustriŽle Brandbestrijdings Pool (IBP) in 2006 in gebruik hebben genomen is ook de Brandweer Markerdam, voornamelijk het district GeBraM (Gezamenlijke Brandweer Markerdam), bezig met de Markerdamse variant; het Industrieel Blus Systeem (IBS).

 

Het IBS wordt gerealiseerd om in het Markerdamse Haven- en Industrie gebied ťn op Vliegveld Markerveld (vliegtuigbrandstof depots) een tank- of oppervlakte brand te kunnen bestrijden met een maximale oppervlakte van 6300 m≤. Het IBS is zodanig ingericht dat deze ingezet kan worden bij alle tankbedrijven in de Gemeente Markerdam en eventueel daar buiten. Hierdoor hoeven alle tankbedrijven binnen de gemeentegrenzen niet zelf over de nodige brandblusmiddelen te beschikken maar zijn deze vanuit de overheid inzetbaar. Alle aangesloten bedrijven betalen echter wel mee aan het IBS.

 

Het IBS zal gaan bestaan uit het volgende materieel:

         2 x Waterkanonhaakarmbak (WKH-IBS) = Een haakarmbak met waterkanon en boosterpomp met een capapciteit van 40.000 liter/minuut

         2 x Slangenhaakarmbak (SLH-IBS) = Een haakarmbak met 1500 meter 200mm slangen

         2 x Dompelpomphaarkarmbak (DPH-IBS) = Een haakarmbak met 2 dompelpompen met een capaciteit van 10.000 liter/minuut elk

         1 x Materiaalhaakarmbak (MH-IBS) = Een haararmbak met diverse aanvullende materialen voor het IBS zoals koppelstukken en slangenbruggen

         1 x Blusvaartuig (BRV) = Blusvaartuig 1.3143 met een capaciteit van 40.000 liter/minuut

         2 x Oplegger Schuimvormend middel (TW-SVM-IBS) = Een tankwagen met 30.000 liter schuimvormend middel(SVM)

 

Waterkanonhaakarmbak (WKH-IBS)

(klik op foto voor meer info)

Slangenhaakarmbak (SLH-IBS)

(klik op foto voor meer info)

 

Blusvaartuig 1.3143

(klik op foto voor meer info)

Dompelpomphaakarmbak (DPH-IBS)

(klik op foto voor meer info)

Tankwagen schuimvormend middel (TW-SVM-IBS)

(klik op foto voor meer info)

 

Materiaalhaakarmbak (MH-IBS)

(klik op foto voor meer info)

 

13-01-2007

Op 13 januari 2007 is het IBS in gebruik genomen. Met de levering van de Dompelpompen, de Materiaalhaakarmbak en de Tankwagens is was al het materiaal van het IBS geleverd en is het systeem gereed voor gebruik.

 

16-12-2006

Op dit moment zijn de Waterkanonhaakarmbakken en de Slanghaakarmbakken gereed. Begin december heeft een eerste test plaatsgevonden met 1 WKH-IBS, SLH-IBS en het blusvaartuig 1.3143. De test in naar tevredenheid verlopen. Er werdt een worplengte gehaald van bijna 200 meter! Op dit moment wordt er gebouw aan de beide Dompelpompen en de Materiaalhaakarmbak. Het onderzoek naar de aanschaf van de tankopleggers en de trekkers van deze opleggers voor het schuimvormend middel is nog in volle gang.